Skellefteå Kraft bygger smart kommun med IoT

 
20210623_214402.jpg

Skellefteå Kraft Fibernät vill bidra till att göra Skellefteå till Sveriges smartaste kommun. Kommunen är redan i gång med flera tjänster som smarta lyktstolpar, digitala badtemperaturmätare och varningssystem för vattenläckor. Valet av plattform för IoT landade på TH1NG och plattformen IoT Open.

– När TH1NG startade gick de direkt in som tjänsteleverantör i vårt öppna fibernät Skekraft.net. När de började jobba med smarta tjänster var vi de första som lanserade det. Det är vi stolta över, säger Katarina Tinderdahl, tjänsteansvarig på Skekraft.net, och nu även projektledare för etablering av IoT-plattformen.

Skellefteå Krafts strategi för den smarta staden är att vara modiga, drivna och samtidigt ansvartagade. Det är så man vill arbetar med digitalisering och IoT.

– Vi vill inte göra smarta grejer som är ”nice to have” utan det ska vara affärsdrivet och vi är väldigt måna om att tjänsterna som skapas ska göra verkligt nytta och skillnad, säger Katarina Tinderdahl.

Valet av IoT-partner föll på TH1NG och IoT-plattformen IoT-Open och Skellefteå Kraft sitter inte lugn i båten utan vill att saker ska hända fort.

–  Vi insåg snabbt att vi både behöver en framtidssäker och flexibel IoT-plattform som lever upp till våra krav, och som kan skalas upp från liten skala och upp till oändligt, men även en IoT-partner som vill göra resan tillsammans med oss. Drivkraften är att visa att det går att få fart på IoT i större skala, att IoT gör verklig skillnad och att man kan driva det på ett sådant sätt som gynnar alla parter. Med TH1NG som partner och deras flexibla IoT-plattform, känner vi att det är möjligt. Det är det som gör IoT-resan så häftig.

 

Projektet att sjösätta en fungerande IoT-plattform består av fyra arbetsfaser.

–   Första fasen som vi kallar fas 0 bestod av att välja en plattform som skulle vara flexibel och skalbar. I fas ett körde vi en mängd olika pilotprojekt och såg till att det fungerade. I fas två där vi befinner oss nu sätter vi ihop detta med olika parter, etablerar arbetssätt och själva affärsmodellen. När vi går in i sista fasen har vi alla pusselbitarna på plats, finslipar processer, bygger ut infrastrukturen för IoT ytterligare och skalar upp IoT-lösningarna.

TH1NG en stor kugge i hela vårt IoT-arbete. De är ett jätteviktigt bollplank för oss
— Katarina Tinderdahl

För att komma vidare från idé till verklighet behövde man jobba fort och lösa både utmaningar och önskemål som fanns i kommunens verksamheter. Problemet är att tjänster som ”Nu är det ledigt på parkeringen” och ”Var är det varmaste badet” brukar fastna i pilotprojektet, men Skellefteå Kraft ville få upp volymen, skala upp och få till den smarta staden på riktigt. IoT kan spara både pengar, resurser och miljö om man lägger tiden på rätt saker. I den första pilotfasen tog Skellefteå Kraft reda på vilka behov och utmaningar som fanns där IoT kunde vara en del av lösningen.

–  När vi skapade nya pilotprojekt ställde vi frågan: ”Vad skulle du vilja veta idag för att kunna fatta ett bättre beslut” eller ”Vad skulle du behöva för att underlätta din vardag?” Vi ville börja i nyttan och behovet ute i verksamheterna och förvaltningarna i stället för att börja med att skapa häftig teknik som man sen kan använda.

Katarina berättar om flera spännande projekt som testats och utvärderats i Skellefteå kommun. Smarta lyktstolpar, smart övervakning av obemannade fibernätsnoder, nivåmätning i vattenmagasin och flödesmätning för fjärrvärme är några exempel. Även inom fastighetsverksamheten finns många värdefulla IoT-tillämpningar.

–   En succé blev exempelvis att kunna veta när tvätthallen är ledig för biltvätt. Tidigare åkte folk dit utan att veta och fick kanske åka hem igen för att det var fullt. Nu kan man se på webben om det är ledigt eller upptaget i hallen. Ett annat exempel är testet med IoT-sensorer som kan mäta tyngden på taken så att man vet när man måste skotta, många har letat efter lösningar för det.

Samarbetet med TH1NG är långsiktigt och sträcker sig längre än ett köp av plattform för IoT.

–   TH1NG är vår IoT-partner och vi kommer alltid ha ett nära samarbete för att bygga vidare. Vi förstår varandra och vi tänker lika. De har lång erfarenhet från branschen och vi är båda väldigt modiga och framåt. Så fort vi behöver utveckla något så är TH1NG en stor kugge i hela vårt IoT-arbete. De är ett jätteviktigt bollplank för oss, avslutar Katarina Tinderdahl.